5 geriausi studijiniai monitoriai pradedančiajam

suvedimas studijoje

5 geriausi studijiniai monitoriai pradedančiajam

Studijiniai monitoriai yra vienas pagrindinių ir svarbiausių įrangos elementų žmonėms, norintiems dirbti su garsu. Studijinės kolonėlės leidžia išgirsti garsą tokį, koks jis yra, nepagražindamas jo klausymo malonumui. Tokiu būdu Jūsų daromi pakeitimai garse skambės „vienodžiausiai” visuose prietaisuose, su kuriais bus klausomasi įrašo.

Tačiau išsirinkti studijinius monitorius nėra taip paprasta. Šiais laikais pilna skirtingų modelių ir prekės ženklų, nauji pasirodo vos ne kas mėnesį, todėl lengva pasiklysti pasirinkimuose. Yra keletas kintamųjų faktorių, kurie lemia kokį modelį studijinių monitorių reiktų pasirinkti.

  • Muzikos stilius. Muzikos stilius, su kuriuo dirbate nulemia kurie modeliai jums galėtų tikti labiausiai. Nors studijiniai monitoriai turėtų būti neutralūs, modeliai ir gamintojai skiriasi tarpusavyje žemų dažnių ruože, vidurinių dažnių ruože ir t.t. Jeigu dirbate su Hip-Hop’u, Dub’u ar kita žemais dažniais praturtinta muzika, jums reiktų monitorių, kurie pabrėžtų šiuos dažnius.
  • Jūsų kambario dydis. Studijinių monitorių dydis turėtų būti tinkamas jūsų kambario dydžiui. Jeigu jūs dirbate su garsu mažoje erdvėje, pasieksite žymiai geresnių rezultatų naudodami mažesnius studijinius monitorius.
  • Ertmė bosui. Didelė dalis biudžetinių studijinių monitorių turi ertmes bosui. Tai yra labai rizikingas faktorius, galintis sukelti daugybę problemų. Rekomenduočiau rinktis modelius, neturinčius šių ertmių.

Kaip išsirinkti?

SVARBU! Būtinai pirkite studijinius monitorius tik perklausę kaip jie skamba ir palyginę juos tarpusavyje muzikos prekių parduotuvėje. Net jeigu internete ir perskaitėte, kad kažkuris modelis yra geriausias – sprendimą pasilikite sau.
Atėjus į muzikos prekių parduotuvę pardavėjai dažnai leis geros kokybės ir puikiai įrašytus įrašus. Tačiau tai nėra jūsų rodiklis. Jums reiktų atsinešti arba leisti tiktais įrašus, kuriuos patys išsamiai pažįstate ir žinote bėdas, esančias juose. Geri studijiniai monitoriai turėtų parodyti tas bėdas, blogesnis variantas būtų monitoriai, kurie maskuoja tas bėdas, turėdami pernelyg iškeltą aukštų dažnių arba žemų dažnių kreivę.

Nė viena pora monitorių nėra neutralūs ir kiekvienas garso režisierius turės išsirinkę monitorius pagal savo skonį. Daugiausiai naudos duos tai, kaip gerai pažįstate monitorius ir kaip jie skamba.

5 dažniausiai perkami modeliai

  1. JBL LSR 305
Thomann // Tamsta

Šiuo metu tai yra geriausią kokybės ir garso santykį turinti monitorių pora. Tinkama daugeliui modernių ir šiuolaikinių įrašų. Studijiniai monitoriai, turintys pabrėžtą žemų dažnių ruožą.

Didžiojo/Mažojo garsiakalbio dydis 5 coliai / 1 colis
Atkuriamų dažnių ruožas 43 – 24000 Hz
Galia 82 W
Jungtys 1 x XLR / 1 x TRS JACK
Maksimalus garsumas(SPL) 108 dB
  • YAMAHA HS 7
Thomann // Tamsta

Pora tinkanti labiau klasikiniams įrašams arba country muzikos stiliui. Pagaminta remiantis klasikiniu YAMAHA NS-10 modelio dizainu.

Didžiojo/Mažojo garsiakalbio dydis 6.5 coliai / 1 colis
Atkuriamų dažnių ruožas 43  – 30000 Hz
Galia 95 W
Jungtys 1 x XLR / 1 x TRS JACK
Maksimalus garsumas(SPL) NA
  • KRK ROKIT 5 G3
Thomann // Tamsta

Kolonėlės, tinkančios techno, dubstep ir drum‘n‘bass muzikos kūrėjams.

Didžiojo/Mažojo garsiakalbio dydis 5 coliai / 1 colis
Atkuriamų dažnių ruožas 45 – 35000 Hz
Galia 50 W
Jungtys 1 x XLR / 1 x TRS / 1 x RCA
Maksimalus garsumas(SPL) 106 dB
  • M-Audio BX5 D2
Thomann // Tamsta

Ypač kryptingi ir gana tylūs garsiakalbiai. Renkantis šiuos monitorius, reiktų juos taisyklingai pasistatyti, nes bet koks nuokrypis lems pakitusį skambesį.

Didžiojo/Mažojo garsiakalbio dydis 5 coliai / 1 colis
Atkuriamų dažnių ruožas 56 – 22000 Hz
Galia 70 W
Jungtys 1 x XLR / 1 x TRS JACK
Maksimalus garsumas(SPL) 90 dB
  • Mackie CR3
Thomann // Tamsta

Puikus pasirinkimas žmonėms, kurie neturi daug vietos ant stalo arba labai ribotą biudžetą. Taip pat tinkama žmonėms, daug keliaujantiems.
Daugeliui patiks tai, kad priekyje yra jungtis, į kurią galima įjungti muziką iš telefono ir klausytis per ausines, kurios automatiškai užtildo kolonėles.

Didžiojo/Mažojo garsiakalbio dydis 3 coliai / 0.75 colis
Atkuriamų dažnių ruožas 80 – 20000 Hz
Galia 25 W
Jungtys 1 x XLR / 1 x TRS / 1 x RCA
Maksimalus garsumas(SPL) 97 dB

Nepamirškite, kad studijiniai monitoriai neturi skambėti gerai. Jie turi skambėti tiksliai ir kiek įmanoma detaliau. Geriausi studijiniai monitoriai turėtų atskleisti kiekvieną blogą ir gerą jūsų suvedimo detalę, kartu duodant tikslų balansą visame dažnių ruože.

Be studijinių monitorių jūsų darbui su garsu patalpai reiktų sutvarkyti akustiką. Šiam tikslui rekomenduojama išleisti tiek pat pinigų kiek ir studijiniams monitoriams. Apie akustikos tvarkymą kambaryje, skaitykite tolimesnius straipsnius.